Spring navigation over

Vindmøllestrøm lagret som grøn ammoniak i GreenLab Skive

21-08-2018

Siemens Gamesa Renewable Energy og Energifonden Skive har indgået en samarbejdsaftale om at undersøge mulighederne for at bruge grøn ammoniak til lagring af overskudsstrøm fra vindmøller. Målet er etablering af et pilotanlæg i GreenLab Skive

En af verdens største vindmølleproducenter Siemens Gamesa Renewable Energy ser fremstillingen af grøn ammoniak, som en mulighed for at lagre energi fra både havvindmøller og landbaserede vindmøller.

Senior Key Expert Jens Schiersing Thomsen fra Siemens Gamesa fortæller: -I fremtidens grønne og bæredygtige energiforsyning er lagring og omdannelse af energi og ressourcer en af de helt store udfordringer. En af løsningerne kan være at anvende overskudsstrøm fra vindmøller til produktionen af grøn ammoniak. Den løsning vil bidrage dobbelt positivt. Dels ved at udnytte den overskudsstrøm, der produceres, når vinden blæser rigtig meget, og dels får vi skabt et nyt, bæredygtigt produkt; grøn ammoniak.

I en konventionel ammoniakproduktion bruger man i dag fossil energi, og det er en meget energitung produktion, så en omlægning til en grøn produktion af ammoniak vil betyde en anselig CO2-besparelse. Ammoniak har flere anvendelsesmuligheder, men er særlig væsentlig for kunstgødning til landbruget verden over. Siemens Gamesa og Energifonden Skive vil derfor sammen undersøge, hvordan der kan etableres et pilotanlæg til produktion af grøn ammoniak i GreenLab Skive i løbet af de kommende år. Afklaring af anlæggets størrelse og kapacitet er del af det undersøgelsesarbejde, som nu går i gang.

-Vi glæder os utroligt meget til dette samarbejde, som tager fat på netop en af de store udfordringer i vores energisystem med overskudsstrøm og lagring, siger Kommerciel Direktør i GreenLab Skive, Christopher Sorensen. Han fortsætter: -Det bliver også en løsning, som er et godt match for vores industrielle symbiose og det fælles interne net til udveksling af energi og ressourcer. Dels spiller ammoniak en vigtig rolle i landbruget, men der er også potentiale for yderligere anvendelse som brændstof til forbrændingsmotorer. Så vi glæder os over, at endnu en god samarbejdspartner vil være med til at udforske, forme og fremme den grønne omstilling - og fremtidens grønne forretning sammen med os.

Etableringen af et pilotanlæg til produktion af grøn ammoniak i GreenLab Skive bliver et væsentligt element i GreenLab Skive og center for energiintegration og -lagring. Ydermere arbejder GreenLab Skive og Danmarks Tekniske Universitet (DTU) med oprettelse af et nationalt center, hvori GreenLab Skive indgår som er et vigtigt element.

Fakta om Siemens Gamesa Renewable Energy Siemens Gamesa er førende inden for vedvarende energi. Siemens Gamesas globale rækkevidde og mange års erfaring sikrer, at samarbejdet spiller en central rolle i udviklingen af fremtidens energilandskab.

En af Siemens Gamesas stærkeste og unikke konkurrencefordele skyldes involveringen i vindkraftvirksomhed både onshore og offshore samt som serviceleverandør. Bæredygtighed er den centrale filosofi hos Siemens Gamesa, og med en installeret kapacitet på i alt 84,5 GW spares udledningen af over 210 mio. tons CO₂ om året. Læs mere om Siemens Gamesa Renewable Energy på www.siemensgamesa.com

Fakta om GreenLab Skive GreenLab Skive er en unik erhvervspark for virksomheder, der aktivt arbejder med energilagring og ressourceeffektivitet. Erhvervsparken er placeret i krydset mellem gas- og elnettet. Virksomheder, som placerer sig i GreenLab Skive, får fordel af en faciliteret industrisymbiose, som udvikler og undersøger de nye teknologi- og forretningsmuligheder, der opstår i udvekslingen af overskudsenergi og -ressourcer.

%MCEPASTEBIN%