Spring navigation over

Skive er vært for Skandinaviens Biogaskonference

31-10-2017

Hundredevis af Nordens førende faglige kompetencer deltager i Skandinaviens Biogaskonference i Skive

Skive Kommune er centrum for den nyeste teknologi inden for bæredygtig energi og energilagring. Kommunen har allerede to store biogasanlæg, og det tredje er godt på vej. Derfor er det naturligt, at Skive er vært for Skandinaviens Biogaskonference den 8. og 9. november i KulturCenter Limfjord.

Konferencen vil være fyldt med oplæg, udstillere, matchmaking-sessions, studieture, politiske paneldebatter og masser af networking med aktører fra hele biogassens værdikæde. Konferencen er en del af det Interreg ØKS-finansierede projekt Biogas2020, og det er støttet med omkring 12 millioner Euro.

Ambitiøs bæredygtig erhvervspark
Ét af projekterne, man vil kunne høre mere om på konferencen, er fremtidens virksomhedspark, GreenLab Skive. Skive har en 40 år lang tradition for at arbejde med klima- og energiområdet, og med GreenLab Skive vil byen kunne tegne fremtidens energisystem, som skaber bæredygtig industriel symbiose og vækst.

Den første virksomhed har netop offentliggjort, at den vil etablere sig i GreenLab Skive og vil investere 100 mio. kr. i anlægget og kommer til at bidrage med 20 permanente arbejdspladser i byen.

GreenLab skal være en virksomhedspark med reel cirkulær ressourcedeling. Stedet skal bygges op omkring en kerne, som er et power-to-gas-anlæg i fuld skala, hvilket er unikt på verdensplan. Det betyder nemlig, at det bliver muligt at lagre eksempelvis vindenergi ved at omdanne det til den bæredygtige form for biogas. Det er et koncept, der potentielt kan skabe best practice og få impact i hele verden. Konceptet bygger som sådan på kendte teknologier, men det er første gang, at de skal spille sammen i én samlet forretningsmodel.

Lokale landmænd går forrest
I Skive Kommune findes hele fødekæden af udnyttelse, udvinding og udvikling inden for biogas. Flere af kommunens landmænd er med i den indsats.

Den lokale Jens Henry Christensen fra Rybjerg Biogas P/S har udfordringer med at profitere på strømmen fra sine vindmøller. Det problem kender mange landmænd til. Hvis man formår at bruge den overskydende vindmøllestrøm til at lave grøn gas, vil det have stor interesse for disse landmænd.
- Vi leverer jo opgraderet biogas til gasnettet, men jeg er også tiltrukket af ideen med at producere grøn gas til gasnettet på grundlag af overskudstrøm fra vores vindmøller og den CO2, som vi piller ud af biogassen, bemærker Jens Henry Christensen. Det vil han fortælle mere om på konferencen.

På længere sigt kan erfaringerne fra Skive inden for bæredygtig lagring af grøn energi i store mængder få stor betydning for den måde, vi udnytter vores energiressourcer i Danmark og endda hele verden.

Tre scener
Konferencen vil primært blive afholdt på KulturCenter Limfjord. Oplæggene på konferencen vil blive præsenteret på tre scener fra mere end 40 oplægsholdere omkring emner i hele biogassens værdikæde. Desuden vil der være en stor udstillingsmesse med mere end 30 stande med alle de nyeste produkter til biogassektoren.

Hent program for Skandinavisk Biofaskonference her